O‘ZBEK TILINING IZOHLI LUG‘ATIDA FOLKLORIZMLARNING BERILISHI VA LEKSIKOGRAFIK TAVSIFI: (“ALP” LEKSEMASI MISOLIDA) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada folklorizmlarning izohli lug‘atlarda aks ettirilishi va ularning leksikografik tavsifi masalalari “alp” leksemasi misolida tadqiq etilgan. Tadqiqot davomida “O‘zbek tilining izohli lug‘ati”ning turli nashrlari, qadimgi turkiy yozma yodgorliklar hamda tarixiy lug‘atlar materiallari qiyosiy tahlil qilindi. Natijada “alp” leksemasining nafaqat leksik birlik, balki turkiy xalqlar madaniyatidagi bazaviy lingvomadaniy konseptlardan biri ekanligi aniqlandi. Shuningdek, zamonaviy leksikografiyada folklorizmlarni tavsiflashda etnomadaniy va konseptual yondashuvlardan foydalanish zarurligi asoslandi.