SHODMONQUL SALOM SHE’RIYATIDA LIRIZM, OHANG VA RUHIY KECHINMALAR SINTEZI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqola Shodmonqul Salom she’riyatida lirizm, ohang va ruhiy kechinmalar sintezini poetik tizim sifatida tadqiq etadi. Tadqiqotning maqsadi shoir matnida lirik “men”ning tuzilishi, ohangning ritmik va intonatsion mexanizmlari hamda ruhiy holatlarning badiiy ifoda vositalari bilan qanday uyg‘unlashishini aniqlashdan iborat. Metodologiya sifatida yaqin o‘qish, poetik-semantik tahlil, ritmika va intonatsiya kuzatuvi, hamda komparativ yondashuv qo‘llanadi. Maqolada shoir lirikasida emotsional dinamika ko‘pincha fonetik takror, pauza, sintaktik parallelizm va obrazlar zanjiri orqali yuzaga kelishi ko‘rsatiladi.