NUTQIY AKT TURLARINI BELGILASHDA SOTSIOPRAGMATIK OMILLARNING AHAMIYATI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada nutqiy akt turlarini belgilashda sotsiopragmatik omillarning o‘rni va ahamiyati tahlil qilinadi. Tadqiqotda nutq jarayonida ishtirok etuvchi subyektlarning ijtimoiy mavqeyi, kommunikativ vaziyat, madaniy me’yorlar hamda muloqot maqsadining nutqiy aktlarning shakllanishi va talqin etilishiga ta’siri yoritiladi. Shuningdek, turli ijtimoiy va madaniy kontekstlarda nutqiy aktlarning farqlanishi misollar asosida ko‘rsatib beriladi. Maqola natijalarida sotsiopragmatik omillar nutqiy aktlarni to‘g‘ri anglash va samarali kommunikatsiyani ta’minlashda muhim omil ekanligi asoslab beriladi.