METAFORA TARJIMASINING LINGVOKULTUROLOGIK ASPEKTLARI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada metafora tarjimasining lingvokulturologik aspektlari hamda tarjima jarayonida madaniy omillarning o‘rni tahlil qilinadi. Metaforalar nafaqat stilistik vosita, balki xalqning dunyoqarashi, tarixiy tajribasi, urf-odatlari va mentalitetini aks ettiruvchi kognitiv hamda madaniy hodisa sifatida o‘rganiladi. Tadqiqotda milliy-madaniy xususiyatga ega metafora, maqol va frazeologik birliklarni tarjima qilishda yuzaga keladigan muammolar ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, tarjimashunoslikdagi madaniy filtr, dinamik ekvivalentlik va kommunikativ ekvivalentlik tushunchalarining ahamiyati yoritiladi.