OʻZBEK TILIDA OMONIMIYA (OMOFON VA PARONIMLAR TAHLILI) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada o‘zbek tilidagi omonimiya hodisasi lingvistik nuqtayi nazardan tahlil qilinadi. Tadqiqotda omonimiyaning mohiyati ochib berilib, uning o‘zbek tilida leksik omonimiya, nutqiy omonimiya, affiksal omonimiya, frazeologik omonimiya, turgʻun birikma va soʻz birikmasi omonimiyasi, turgʻun birikma va gap omonimligi mavjudligi misollar bilan berildi, shuningdek, omonimiyaning sof omonimlar va shartli omonimlardan omograf, omoshakl va omofon turlari izchil yoritildi. Xususan, omofon va paronim tushunchalarining fonetik, semantik hamda funksional farqlari qiyosiy tahlil asosida ko‘rsatib berildi. Maqolada omonimik birliklarning nutqdagi o‘rni, ularning kommunikativ jarayonga ta’siri hamda til me’yorlari bilan bog‘liq masalalar yoritilgan. Tadqiqot natijalari o‘zbek tilshunosligida omonimiya muammosini yanada chuqurroq o‘rganish, shuningdek, leksikografiya va ta’lim amaliyotida foydalanish uchun muhim ilmiy ahamiyat kasb etadi.