IQTISODIY TERMINOLOGIYANING LEKSIKOGRAFIK TADQIQI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur tadqiqot iqtisodiy terminologiyaning leksikografik jihatdan o‘rganilishi zarurati bilan bog‘liq bo‘lib, zamonaviy iqtisodiy til birliklarining tizimlashtirilishi va izohlanishidagi muammolarni aniqlashga qaratilgan. Tadqiqotda tavsifiy, qiyosiy hamda leksikografik tahlil usullaridan foydalanilib, iqtisodiy terminlarning lug‘atlardagi ifodalanish xususiyatlari kompleks ravishda o‘rganildi. Tahlil natijalari iqtisodiy terminlarning semantik aniqligi, standartlashuv darajasi va ularning turli lug‘atlarda berilishida muayyan tafovutlar mavjudligini ko‘rsatdi. Shuningdek, ayrim terminlarning izohida bir xillik yetishmasligi va terminologik tizimda uyg‘unlik muammolari borligi aniqlandi. Tadqiqot natijasida iqtisodiy terminologiyani leksikografik jihatdan takomillashtirish zarurligi asoslab berildi hamda yagona yondashuvni ishlab chiqish muhimligi ta’kidlandi. Ushbu izlanish iqtisodiy terminologiya va lug‘atchilik sohasida nazariy hamda amaliy ahamiyatga ega bo‘lib, kelgusidagi ilmiy tadqiqotlar uchun metodologik asos bo‘lib xizmat qiladi.