AFAZIYADA SPONTAN NUTQNING O‘ZIGA XOS JIHATLARI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada afaziyaga uchragan bemorlar spontan nutqining o‘ziga xos xususiyatlari eksperimental tadqiqot asosida o‘rganilgan. Tadqiqot doirasida afaziya bilan og‘rigan bemorlarning erkin nutq jarayoni nutqiy nuqsoni bo‘lmagan sog‘lom insonlar (nazorat guruhi) nutqi bilan qiyosiy tahlil qilindi. Taqqoslash asosan nutq tezligi va ma’lum vaqt oralig‘ida aytilgan gaplar soni kabi miqdoriy ko‘rsatkichlar asosida olib borildi. Tajriba natijalari afaziyaning nutq dinamikasiga, jumladan, uning sekinlashishiga va tarkibiy qisqarishiga ko‘rsatadigan ta’sirini va o‘ziga xos farqlarni aniqlashga xizmat qiladi.