(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada metafora tarjimasining lingvokulturologik aspektlari hamda tarjima jarayonida madaniy omillarning o‘rni tahlil qilinadi. Metaforalar nafaqat stilistik vosita, balki xalqning dunyoqarashi, tarixiy tajribasi, urf-odatlari va mentalitetini aks ettiruvchi kognitiv hamda madaniy hodisa sifatida o‘rganiladi. Tadqiqotda milliy-madaniy xususiyatga ega metafora, maqol va frazeologik birliklarni tarjima qilishda yuzaga keladigan muammolar ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, tarjimashunoslikdagi madaniy filtr, dinamik ekvivalentlik va kommunikativ ekvivalentlik tushunchalarining ahamiyati yoritiladi.