(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada yigirmanchi asr ingliz va o‘zbek nasrida shaxs erkinligi konsepsiyasining milliy va madaniy xususiyatlari qiyosiy nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida erkinlik tushunchasining turli madaniy muhitlarda turlicha semantik mazmun kasb etishi, uning tarixiy tajriba, ijtimoiy tuzilma hamda mentalitet bilan uzviy bog‘liqligi aniqlanadi. Ingliz nasrida erkinlik individual tanlov, shaxsiy mustaqillik va siyosiy avtonomiya bilan bog‘liq holda talqin qilinadi, o‘zbek nasrida esa u axloqiy mas’uliyat, jamiyat bilan uyg‘unlik hamda ma’naviy yetuklik orqali ifodalanadi. Maqolada shaxs erkinligining talqini milliy madaniyat, qadriyatlar tizimi va tarixiy sharoitlar bilan chambarchas bog‘liqligi ko‘rsatib beriladi, shuningdek, ingliz va o‘zbek adabiy an’analarida erkinlik tushunchasining konseptual o‘ziga xosligi ochib beriladi.