(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqola o‘zbek yozuvchisi O‘tkir Hoshimov romanlarida kundalik turmushning xotira maydoni sifatidagi badiiy vazifasini o‘rganadi. Tadqiqot oddiy uy-ro‘zg‘or buyumlari, odatiy amaliyotlar, sezgi tafsilotlari va fazoviy konfiguratsiyalarning Hoshimov badiiy olamida individual hamda kollektiv xotirani faollashtiruvchi mnemik tetiklovchilar sifatida qanday ishlashini aniqlab, tizimlashtiradi. Natijalar kundalik turmush xotira markerlarining olti asosiy kategoriyasini – uy buyumlari, oshxona amaliyotlari, tana odatlari, fazoviy xotira, vaqt sikllari va til reestrlari – yuzaga chiqaradi. Topilmalar shuni isbotlaydiki, Hoshimov nasrida kundalik turmush shunchaki fon emas, balki madaniy identitetni saqlovchi, tarixiy travmani kodlovchi va mafkuraviy bosim davrlarida milliy ongni qo‘llab-quvvatlovchi struktural jihatdan muhim mnemik maydondir. Tadqiqot o‘zbek adabiyotshunosligiga, kognitiv narratologiya va madaniy xotira tadqiqotlariga muhim hissa qo‘shadi.