(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada Cho‘lponning “Kecha va kunduz” romanidagi frazeologik birliklarning ingliz tiliga tarjima qilinishi Christopher Fort tarjimasi asosida tahlil qilinadi. Maqolamizda frazeologizmlarning badiiy matndagi stilistik vazifasi, milliy-madaniy xususiyatlari hamda tarjima jarayonida yuzaga keladigan muammolar yoritilgan. Shuningdek, tarjimada qo‘llangan asosiy strategiyalar — ekvivalent tarjima, analogik tarjima, kalkalash va tasviriy tarjima usullari misollar asosida tahlil etilgan. Olib brogan tahlil natijalarimiz Christopher Fort asliyat mazmuni va pragmatik ta’sirini saqlashga intilganini, biroq ayrim hollarda milliy kolorit va obrazlilik qisman yo‘qolganini ko‘rsatadi. Maqolada tarjimaning semantik va stilistik adekvatligi baholanib, frazeologik birliklarni tarjima qilishning nazariy hamda amaliy jihatlari ochib berilgan.