АСФИКСИЯНИНГ ОҒИР ДАРАЖАСИДА ЎЛИМ САБАБЛАРИНИ АНИКЛАШ (Barqaror Taraqqiyot va Rivojlanish Tamoyillari, 2025)
Асфиксиянинг оғир даражаси неонатологиянинг энг долзарб муоммоларидан бири хисобланади. Хозирги вақтда дунё миқёсида ва Ўзбекистонда янги туғилган чакалоклар ўлими орасида асфиксия юқори ўринни эгаллайди. Хар йли бутун дунёда 6 миллионга яқин янги туғилган чақалоқлар ўлими юз беради ва уларнинг 20% асфиксиядан ўладилр (Шабалов.Н.П,2007). Чақалоқларда асфиксия асоратлари ривожланишининг юқори хавф омиллари (экстрагенитал - нафас йўллари ўткир инфекцияси 80%; камқонлик 63%; хомиладорлар гипертензияси 34% ва интранатал - хомила стресси 80%; туғруқ харакатларининг бузилиши 60%; йўлдошнинг вақтидан олдин кўчиши 53%; киндик ўралиши 47%; сувсизлик 30%) аниқланган.